Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğüne bağlı Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğümüz KOP Bölge Kalkınma İdaresi başkanlığınca yürütülen "Tarımsal Eğitim ve Yayım "(KOPTEYAP) 2020 yılı mali destek çağrısı kapsamında 2020-1564 Nolu "KOP Bölgesinde İklim Değişikliğini Öğreniyorum Projesi" için mali destek almaya hak kazanmıştır.
Bu proje kapsamında farkındalık oluşturmak için Karatay, Meram, Selçuklu İlçelerinde bulunan toplam 9 İlkokuldaki [ Hediye-Mehmet Ali Uzman İlkokulu, Müslüme-Ali Yaman İlkokulu, İzzet Bezirci İlkokulu, 15 Temmuz Milli Birlik İlkokulu, Meram Niyaz Usta İlkokulu, İbrahim Hakkı Konyalı İlkokulu, Ayşe Tümer İlkokulu, Şükriye Onsun İlkokulu, Cahit Zarifoğu İlkokulu] 4. Sınıf öğrencilerine (Covid-19 tedbirleri alınarak pilot bir sınıfta) havanın bileşenindeki gazlar öğretilerek, atmosfer tabakası anlatılmış, hava kirliliğinin nedenleri ve insan sağlığına etkileri açıklanmış, hava kirliliğini hangi kaynaklardan takip edecekleri ve özellikle kirliliğin yüksek olduğu günlerde alacakları tedbirler, iklim değişikliği ve etkileri, hava kirliliğinin iklimlere ne şekilde zarar vereceği, meteorolojik olaylar, sağlıklı gıda için ve sürdürülebilir tarım için yapılması gerekenler, doğal kaynakların korunması konularında öğrencilerimizin bilinçlendirilmesine yönelik eğitim verilmiştir. Ayrıca öğrencilerimize (toplam 3000 adet) kalem, kalem kutusu, koruyucu maske, not defteri, broşür dağıtılmıştır.
Projenin öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz üzerinde bırakmış olduğu etkileri görmek üzere yapılan toplantıda saha çalışmalarımız özetlenmiş ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş BAŞTAŞ İklim Değişikliği konusunda oldukça etkileyici sunumunu yapmıştır. Müdürlüğümüz hizmet binasında bulunan toplantı salonunda 07.04.2021 tarihinde kapanış toplantısı yapılmıştır.Toplantıya KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sayın Mahmut Sami ŞAHİN,KOP Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörü Mustafa Ümit YORGANCILAR Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hülya ŞEVİK, Çevre ve Şehircilik Müdür Yardımcısı Özgür SOMUNCU,Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Dç.Dr.Fatma KUNT ve eğitim kapasamında bulunan olukllarımızın İdareci ve öğretmenleri katılım sağlamıştır.
Günümüzde pandemiden sonra insanlığın karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olan iklim değişikliği; olağan dışı hava olayları ve temiz suya kısıtlı erişim sağlık tehditlerini artırmakta, yüksek sıcaklıklar hastalık riskini maruziyetini artırmaktadır. Gıda güvenliği iklim değişikliği tehdidi altındadır. İklim değişikliği ayrıca istihdamı etkilemektedir. Tarım da Konya ilimiz için en önemli istihdam alanlarından biridir.
Doğa gençlere atalarımızın mirası olup gençlerin çevre ve doğanın korunması için mücadele etmeleri gerekmektedir. Projemiz Konya İli Karatay, Meram ve Selçuklu ilçelerini kapsamaktadır. Bu proje ile özellikle ilköğretim çağındaki çocuklara tarımda iklim değişikliğinin etkileri öğretilmiştir. Bu kapsamda Konya’da bulunan çocukların iklim değişikliğinden nasıl etkileneceği, ne şekilde zarar göreceği, meteorolojik olaylar, hava kirliliği, sağlık, doğal kaynaklara erişim ve tarım gibi alanlarında bilinçlendirilmesine katkı sağlamıştır. Projenin çok büyük ilgi gördüğü, öğretmen ve öğrenciler üzerinde bıraktığı olumlu dönüşler ve izler Kurumumuzu çok mutlu etmiştir. Böyle projelerin daha da genişletilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.